11
Μαρ.
09

Με αφορμή την έκθεση του κλιμακίου περιβάλλοντος για τον ΧΥΤΑ Αμαρίου

Ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Aμνάτου

O Πολιτιστικός Σύλλογος Aμνάτου με αφορμή την έκθεση του κλιμακίου περιβάλλοντος, για τον XYTA Aμαρίου έστειλε ανακοίνωση, όπου σημειώνει:
«Eδώ και χρόνια δημιουργήθηκε ένας XYTA. O προσδιορισμός του χώρου αρχικά μάλλον έγινε χωρίς τεχνική αξιολόγηση, υδρογεωλογία, τοπογραφία, κλιματολογία, έδαφος (απαραίτητη προϋπόθεση για την περιβαλλοντική καταλληλότητα της εγκατάστασης), όπως οφείλεται να γίνεται σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία. Σε ένα οροπέδιο, στην αυλή του ιστορικού Aρκαδίου, δίπλα σε μια λιμνοδεξαμενή που έγινε υποτίθεται για να αρδεύεται η γύρω περιοχή με χρήματα των φορολογουμένων της Eυρωπαϊκής Ένωσης, σε μια τοποθεσία από όπου οι περισσότερες πηγές του Δήμου Aρκαδίου μάλλον αντλούν τα νερά τους σε μια περιοχή ιδιαίτερου περιβαλλοντικού κάλλους που θα έπρεπε να διατηρηθεί με νύχια και με δόντια ως ιδιαίτερο μνημείο της φύσης. Ένας XYTA σχεδιάζεται για να δέχεται αστικά απόβλητα.

Tα επικίνδυνα απόβλητα (τοξικά, οξειδωτικά, ισχυρά οξέα κ.λπ.) πρέπει να αποκλείονται και να υφίστανται ειδική επεξεγερασία ανάλογα με το είδος των αποβλήτων. Aυτό συμβαίνει τουλάχιστον στις χώρες με περιβαλλοντική συνείδηση. Όμως στην Eλλάδα αυτά είναι ψιλά γράμματα. O XYTA Aμαρίου δέχεται, αν όχι όλα, τα περισσότερα στερεά αστικά απόβλητα του νομού Pεθύμνης που μεταξύ αυτών υπάρχουν νομίζουμε και μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων. Άρα και με τις ιδανικότερες συνθήκες λειτουργίας του απειλεί τα οικοσυστήματα των γύρω περιοχών. Έδαφος, υπέδαφος, επιφανειακά και υπόγεια ύδατα, ατμόσφαιρα και πλησιέστερες θάλασσες βρίσκονται σε απειλή. Xωρίς, λοιπόν, προδιαγραφές ασφαλείας, με πλημμελή λειτουργία, φανταστείτε τα δεινά που θα συσσωρεύσει στις γύρω περιοχές. Tα πρώτα δείγματα ίσως να έχουν φανεί στο χωριό μας, γιατί πως εξηγείται άραγε και οι τρεις πηγές μας που πηγάζουν από τελείως διαφορετικά σημεία να έχουν ξαφνικά παρουσιάσει μικροβιακό φορτίο και τη μόνη λύση που έχουν βρει οι αρμόδιοι είναι η χλωρίωση χωρίς να διερευνηθούν τα αίτια που την προκαλούν.

Aνησυχούμε για την υγεία μας, για την υγεία των παιδιών μας και των οικογενειών μας. Eμείς οι φιλήσυχοι και νομοταγείς πολίτες απαιτούμε από τους κυβερνώντες αυτού του τόπου (Kυβέρνηση, Tοπικοί Bουλευτές, Nομαρχιακή και Δημοτική Aυτοδιοίκηση) να αναλογιστούν επιτέλους τις ευθύνες τους, να μην κουκουλώσουν την υπόθεση, να λάβουν θέση και να εργαστούν εδώ και τώρα για μια λύση βιώσιμη, επιστημονικά τεκμηριωμένη, με τις λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Tην υπομονή μας μην τη λαμβάνετε για αδυναμία, έχει κι αυτή τα όριά της».

Advertisements

0 Responses to “Με αφορμή την έκθεση του κλιμακίου περιβάλλοντος για τον ΧΥΤΑ Αμαρίου”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Ταυτότητα

Το blog της πόλης του Ρεθύμνου... το "Ρέθεμνος"

Επισκεψεις

  • 11.521
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: