26
Ιολ.
08

Κομμάτια από την ιστορία του Ρεθύμνου στο βυθό του ενετικού λιμανιού

Στο βυθό της θάλασσας βρίσκεται ένα τμήμα της ιστορίας του Ρεθύμνου, επί τουλάχιστον 12 χρόνια, χωρίς καμία υπηρεσία να έχει αναρωτηθεί έστω, που μπορεί να «εξαφανίστηκε».

Ο λόγος για ένα από τα κανόνια που βρίσκονταν στο ενετικό λιμάνι και συγκεκριμένα χρησιμοποιούνταν συμπληρωματικά για να «δένει» όταν είχε νοτιά τους κάβους του το καράβι – τότε το «Αρκάδι» – και που εδώ και χρόνια «συμπρωταγωνιστεί» μαζί με τα ψάρια και τα φυτά της θάλασσας στο υποθαλάσσιο σκηνικό του ενετικού λιμανιού.
Οι φωτογραφίες επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές, φέρνοντας και τις υπηρεσίες – πρωτίστως την αρχαιολογία – προ των ευθυνών τους.

Το κανόνι βρίσκεται σε βάθος περίπου τριών μέτρων, 140 μοίρες νοτιοανατολικά από τον φάρο του ενετικού λιμανιού.
Σύμφωνα με μαρτυρίες αλιέων, πριν από περίπου 12 χρόνια, το «Αρκάδι» στην προσπάθεια του να «δέσει» τον κάβο, έριξε το κανόνι στη θάλασσα. Από τότε και παρά το γεγονός ότι τουλάχιστον το Λιμεναρχείο θα γνώριζε για το περιστατικό αφού οι υπάλληλοί του είναι στο λιμάνι κάθε φορά που έρχεται το πλοίο, κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να ανασύρει από το βυθό το ενετικό κανόνι.

Αφημένο στη μοίρα του το λιμάνι!

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός δυστυχώς πως το ενετικό λιμάνι – το πιο πολυφωτογραφημένο μνημείο του Ρεθύμνου – είναι από τα πλέον «παρατημένα» μνημεία της πόλης, με τις συνεχείς δεσμεύσεις από το Δήμο και το Λιμενικό Ταμείο για αποκατάσταση, καθαρισμό και γενικότερα περιποίηση του χώρου, να έχουν παραμείνει στα λόγια.

Το Λιμενικό Ταμείο αν και έχει εντάξει στον προϋπολογισμό του το ποσό των επτά χιλιάδων ευρώ για τον καθαρισμό του βυθού από τα λογής σκουπίδια που βρίσκονται εκεί, θα ξεκινήσει τον καθαρισμό μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου, παρά το ότι ήταν προγραμματισμένος να πραγματοποιηθεί τον Μάιο.
Για την αρχαιολογία δε, την οποία βαρύνει και μεγαλύτερη ευθύνη, πώς μπορεί να εξηγήσει το γεγονός της «διακόσμησης» του σκουπιδότοπου πίσω από το παλιό τελωνείο στο ενετικό λιμάνι με το ενετικό κανόνι, που μέχρι πριν μερικά χρόνια βρισκόταν στην αποβάθρα;

Παρά τα επανειλημμένα δημοσιεύματα στον τύπο, και την ενεργοποίηση ομάδας πολιτών, το κανόνι εξακολουθεί να «κοσμεί» το χώρο μαζί με άλλα παλιοσίδερα και σκουπίδια.

12 χρόνια το κανόνι στη θάλασσα

«Ο αλιέας Δημήτρης Τσουντάνης μας έδωσε την πληροφορία ότι ένα κανόνι ήταν βυθισμένο στη θάλασσα, πέρυσι κατά τη διάρκεια της έρευνας που κάναμε με τον Γιώργο Φιτσανάκη για τα του λιμανιού», δηλώνει στην Κρητική Επιθεώρηση ο Μανώλης Καρνιωτάκης.

Ενημερώνοντας ο ίδιος στη συνέχεια τον δύτη Στέλιο Ασβεσταδέλη και το αναπληρωματικό μέλος του Λιμενικού Ταμείου, Αποστόλη Αποστολάκη, και παίρνοντας άδεια από το Λιμεναρχείο, βούτηξαν για να διαπιστώσουν που ακριβώς βρίσκεται το κανόνι. Δεν μπόρεσαν ωστόσο να λάβουν άδεια ανάσυρσής του από το βυθό, καθώς σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται ειδική άδεια από την εφορία ενάλιων αρχαιοτήτων.
Από την πολυκαιρία το κανόνι «στολίζεται» με αχινούς, πεταλίδες και απολιθώματα ζώων της θάλασσας, ενώ δίπλα του βρίσκεται και ο κάβος ο οποίος ήταν δεμένος πάνω του.

Όσο για το δεύτερο κανόνι που βρίσκεται στα σκουπίδια – γιατί μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί το συγκεκριμένο σημείο – στο τελωνείο, η αρχαιολογία φαίνεται ότι κωφεύει παρά τη διάσταση που είχε λάβει το θέμα προ μηνών. Αντί τουλάχιστον να βρίσκεται σε μια κλειστή αποθήκη, μέχρι να συντηρηθεί, σκουριάζει με τα άλλα παλιοσίδερα.

Στα τέλη του Μάη κατατέθηκε ένα έγγραφο από 11 δημότες του Ρεθύμνου στο Λιμενικό Ταμείο, όπως σημειώνει ο κ. Καρνιωτάκης, το οποίο κοινοποιήθηκε και στην αρχαιολογία με αίτημα να αναλάβουν οι ίδιοι τα έξοδα συντήρησής του κανονιού και να το παραδώσουν μετά στην πολιτεία να τοποθετηθεί κάπου στο ενετικό λιμάνι.
Καμία απάντηση… ακόμη και στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
Ο κ. Καρνιώτακης αλλά και όλοι όσοι αγωνιούν για το λιμάνι και προσπαθούν για την ανάδειξη και προβολή των μνημείων του, επιρρίπτουν ευθύνες σε όλες τις τοπικές αρχές και φορείς, ακόμη και στους βουλευτές του νομού, από τους οποίους περιμένουν να πάρουν θέση.

Το ερώτημα που θέτουμε εμείς είναι:
Θα αναλάβουν οι υπηρεσίες τις ευθύνες που τους αναλογούν, για να αποδείξουν ότι ενδιαφέρονται για την πόλη και τα μνημεία της;

της Χαράς Βηλαρά,
εφημ. Κρητική Επιθεώρηση 25.07.2008

Advertisements

0 Responses to “Κομμάτια από την ιστορία του Ρεθύμνου στο βυθό του ενετικού λιμανιού”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Ταυτότητα

Το blog της πόλης του Ρεθύμνου... το "Ρέθεμνος"

Επισκεψεις

  • 11.521
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: