28
Μάι.
08

Μεγάλη ανταπόκριση στην εκδήλωση για την ανακύκλωση

Ένα υπαίθριο «μάθημα» για μικρούς και μεγάλους ήταν η εκδήλωση για την ανακύκλωση που διοργάνωσαν στις 16 Μαΐου 2008 στη μαρίνα του Ρεθύμνου οι «Έπεται και συνέχεια…» και που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Από νωρίς το πρωί μαθητές σχολείων της πόλης επισκέπτονταν τη μαρίνα όπου αφού ενημερώνονταν σχετικά με την χρησιμότητα της ανακύκλωσης, στη συνέχεια έκαναν διαλογή των ανακυκλώσιμων ειδών και τα τοποθετούσαν στους κατάλληλους κάδους.
Ένας πρωτότυπος «αγώνας» διεξάγονταν μεταξύ των παιδιών για τη διαλογή των… καλύτερων – όπως έλεγαν – υλικών από έναν τεράστιο σωρό που γινόταν «πεδίο μάχης», δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στο γυαλί. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι περισσότεροι από τους μαθητές ήξεραν ποια υλικά μπαίνουν στον μπλε και ποια στον κίτρινο κάδο, ενώ και όσοι δεν ήξεραν είχαν την ευκαιρία να δουν πως γίνεται σωστά η ανακύκλωση και να καταλάβουν ότι είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία τόσο ο διαχωρισμός των υλικών, όσο και η τοποθέτησή τους στους κατάλληλους κάδους, βοηθώντας έτσι τη συνέχεια του «ταξιδιού» των ανακυκλώσιμων προς το εργοστάσιο της ΔΕΔΙΣΑ στα Χανιά.

Μετά το μικρό αυτό «σεμινάριο», τα παιδιά έπαιρναν μέρος σε ένα διαδραστικό παιχνίδι με θέμα την ανακύκλωση, με τους νικητές να κερδίζουν… περισσότερες σχετικές γνώσεις.

Στο χώρο λειτουργούσε έκθεση φωτογραφικού υλικού από το εργοστάσιο των Χανίων, όπου και καταλήγουν τα ανακυκλώσιμα είδη των τεσσάρων δήμων του Ρεθύμνου για να γίνει η διαλογή και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις εταιρείες που τα ανακυκλώνουν.
Παράλληλα υπήρχαν φωτογραφίες με τις παράνομες χωματερές που λειτουργούν σε διάφορα σημεία γύρω από την πόλη με τα μέλη των «Έπεται» να ενημερώνουν το κόσμο για τις οδυνηρές συνέπειες που έχει στο περιβάλλον η ύπαρξη τέτοιων χωματερών.

«Σύμμαχος» στην ενημερωτική αυτή δράση των διοργανωτών ήταν και η Υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ρεθύμνου, που διέθεσε ένα από τα απορριμματοφόρα οχήματα της ανακύκλωσης, καθώς και τους ανάλογους μπλε και κίτρινους κάδους και συνέβαλλε στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Αξίζει να σημειώσουμε πάντως ότι από τον κόσμο που πέρασε από τη μαρίνα – και ήταν πολύς, καθώς ήταν μέρα λαϊκής – πολλοί ήταν αυτοί που επεσήμαιναν πως στις γειτονιές τους, στο Ρουσοσπίτι, σε οικισμούς του Δήμου Αρκαδίου και Νικηφόρου Φωκά, δεν έχουν κάδους ανακύκλωσης γυαλιού, ενώ είναι λίγοι και οι μπλε κάδοι.

Γιατί κάνω ανακύκλωση; Τι όφελος θα έχω;

Tα οφέλη της ανακύκλωσης δεν είναι άμεσα οικονομικά. Mε την ανακύκλωση:
• Προστατεύουμε το περιβάλλον και αναβαθμίζουμε την ποιότητα της ζωής μας.
• Mειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων τα οποία καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (XYTA) με αποτέλεσμα να επιμηκύνεται ο χρόνος ζωής τους.
• Eξοικονομούμε πρώτες ύλες και ενέργεια.
• Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.
• Προκύπτουν συνταγματικά οφέλη για τη χώρα μας.
• Συνεισφέρουμε στον πολιτισμό εφόσον η διαχείριση των απορριμμάτων είναι δείκτης πολιτισμού.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση

Advertisements

0 Responses to “Μεγάλη ανταπόκριση στην εκδήλωση για την ανακύκλωση”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Ταυτότητα

Το blog της πόλης του Ρεθύμνου... το "Ρέθεμνος"

Επισκεψεις

  • 11.521
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: