09
Απρ.
08

Στη μοίρα του και στη φθορά του χρόνου αφήνεται το ενετικό λιμάνι του Ρεθύμνου

Αναδημοσιεύουμε ένα θέμα από την εφημερίδα Κρητική Επιθεώρηση που αφορά το σήμα κατατεθέν της πόλης μας, το ενετικό λιμάνι του Ρεθύμνου και την εγκατάλειψη του από την πολιτεία…

της Χαράς Βηλαρά

Το ενετικό λιμάνι του Ρεθύμνου, ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης και η πρώτη εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης, αφήνεται στη μοίρα του και στη φθορά του χρόνου.

Την εποχή που όλες οι τουριστικές πόλεις, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων τους, στο Ρέθυμνο είμαστε βήματα πίσω…

Η ελλιπής φύλαξη ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες, η ασυνειδησία των ίδιων των πολιτών, η αδιαφορία από τις υπηρεσίες που έχουν ευθύνη, έχουν ως αποτέλεσμα την εικόνα ντροπής που παρουσιάζει το ενετικό λιμάνι που επιβάλλεται να είναι το «στολίδι» της πόλης.

Πλαστικές συσκευασίες, κουτάκια αναψυκτικών, μπουκάλια, ακόμη και βάσεις από ομπρέλες θαλάσσης βρίσκονται μέσα στη θάλασσα, περιμετρικά του φάρου, στο καρνάγιο…

Από τους καλαίσθητους κάδους που πριν μερικά χρόνια αγοράστηκαν από καρναβαλική ομάδα με ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό και τοποθετήθηκαν από την είσοδο του τελωνείου μέχρι και το φάρο, μόνο ένας «στέκεται» ακόμα. Οι υπόλοιποι βρίσκονται στο βυθό του ενετικού λιμανιού… Εκεί που τους έστειλαν κάποιοι ασυνείδητοι.
Καμία μέριμνα μέχρι και σήμερα για τα πελέκια που «πέφτουν» στο νερό, αφήνοντάς το να εισχωρεί…
Αυτά είναι λίγα μόνο από όσα βλέπει κάποιος κάνοντας μια βόλτα στο ενετικό λιμάνι.

Κι όμως πέρυσι έπειτα από μια σειρά δημοσιεύσεων στην Κρητικής Επιθεώρησης το Λιμενικό Ταμείο και οι συναρμόδιες υπηρεσίες είχαν δεσμευτεί για την αποκατάσταση του λιμανιού. Η εικόνα ωστόσο που παρουσιάζει το ενετικό λιμάνι αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο, λίγες ημέρες μάλιστα πριν «ανοίξει» επίσημα η αυλαία της θερινής περιόδου!

***

Στη «βιτρίνα» της πόλης, με την είσοδό τους στο λιμάνι, χιλιάδες επισκέπτες αντικρίζουν το κτίριο του Λιμεναρχείου, αφημένο στη φθορά.

***

Ένας μικρός θησαυρός πίσω από το τελωνείο. Όχι το αυτοκίνητο που αποτελεί πλέον κειμήλιο εφόσον βρίσκεται εκεί πενήντα χρόνια, αλλά το τείχος που αποκαλύπτεται πίσω από το κτίριο.

***

Αυτή είναι η εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης της πόλης μας όταν επισκέπτεται το φάρο. Κανένας σεβασμός στο μνημείο, τόσο από τους επισκέπτες που το προσβάλλουν βγάζοντας το «άχτι» τους όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες που κάνουν πως δεν βλέπουν την απαράδεκτη εικόνα.

***

«Εμπόδιο» στη θέα των επισκεπτών, το περίπτερο στο ενετικό λιμάνι. Που αλλού σε τέτοιας σημασίας τουριστική περιοχή, επιτρέπεται η ύπαρξη περιπτέρων και μάλιστα με τη συγκεκριμένη χωροθέτηση; Τη στιγμή κιόλας που λειτουργεί μόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τον υπόλοιπο καιρό είναι κλειστό…

***

Μέχρι να μπουν τα νέα φωτιστικά (πότε άραγε;) κάποιοι καταστηματάρχες καλύπτουν τις τρύπες που ανοίχτηκαν με νοβοπάν για να μη χτυπήσει κανείς. Σε άλλα σημεία λειτουργούν ως κάδοι απορριμμάτων. Κάποιοι πετούν μέσα άχρηστα λάστιχα και σκουπίδια…

***

Tο τερατούργημα των ερασιετεχνών ψαράδων που λειτουργεί με νόμιμη(!) άδεια εδώ και μια δεκαπενταετία.

Σε συνέχεια του παραπάνω παραθέτουμε και το ρεπορτάζ της Κρητικής Επιθεώρησης της 18ης Απριλίου 2008:

Eικόνες ντροπής ανασύρθηκαν από το βυθό του Eνετικού Λιμανιού!

Ένας μικρός «θησαυρός» ήρθε στο φως την Πέμπτη στο Ενετικό Λιμάνι.
Ένας «θησαυρός» αποκρουστικός, δύσοσμος, που προκαλεί πίκρα και αγανάκτηση για την κατάσταση που επικρατεί στο Ενετικό Λιμάνι εδώ και χρόνια, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να αδιαφορούν προκλητικά.

Βάρκες που έχουν βουλιάξει εδώ και μήνες, μπάζα, σκουπίδια, παλιές μηχανές από βάρκες, κάδοι απορριμμάτων, λάστιχα, κοντάρια από ομπρέλες θαλάσσης και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους, ανασύρθηκαν από το βυθό του Ενετικού λιμανιού, χάρη στην ευαισθησία δύο πολιτών που τόλμησαν και βούτηξαν στα βρώμικα νερά.

Ο Μανώλης Καρνιωτάκης και ο Στέλιος Ασβεσταδέλης, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μνημείων, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτή τη δράση και να φέρουν στο φως όσα κρύβονται στο βυθό της θάλασσας.

Οι εικόνες που δημοσιεύουμε σήμερα μιλούν από μόνες τους.
Οι πολίτες δεν σέβονται το μνημείο που προβάλλεται μεταξύ άλλων ως ένα από τα σημαντικότερα σε όλα τα ταξιδιωτικά έντυπα για το Ρέθυμνο και οι αρχές αγρόν αγοράζουν…

«Είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά»


«Δεν είναι μόνο ένα λιμάνι. Έχει τη δική του ιστορία και είναι η πολιτισμική μας κληρονομιά»
, τόνισε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Καρνιωτάκης.

Γιατί όμως οι πολίτες κάνουν τη δουλειά που θα έπρεπε να κάνουν οι υπάλληλοι του Λιμενικού Ταμείου; «Μάλλον δεν το βλέπουν με τόση ευαισθησία όση το βλέπουμε εμείς. Παρά το ότι τους έχουμε ενημερώσει πολλές φορές, έχουμε κάνει μελέτη εδώ και ένα χρόνο μόνοι μας και την έχουμε στείλει στους αρμόδιους φορείς, δυστυχώς και η Αρχαιολογία αλλά ιδίως το Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου κωφεύει. Κανένας δεν ενδιαφέρεται, κανένας δεν ασχολείται», λέει ο ίδιος.

Όσον αφορά στη μελέτη, που όπως υποστηρίζει έχει γίνει, πρόκειται ουσιαστικά για μια καταγραφή από τον ίδιο και τον κ. Γιώργο Φιτζανάκη της κατάστασης του Ενετικού Λιμανιού απ’ άκρου σ’ άκρο μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια, συνοδευόμενη από φωτογραφικό υλικό την οποία βέβαια δεν έχει λάβει υπόψιν κανείς, γεγονός που αποδεικνύεται περίτρανα από την απουσία οποιασδήποτε παρέμβασης.

Ανεπαρκής φύλαξη του Ενετικού Λιμανιού

Οι καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Ενετικού Λιμανιού δηλώνουν πως κάθε βράδυ επικρατεί χάος στο λιμάνι από μεθυσμένους νεαρούς που καταστρέφουν τραπεζοκαθίσματα και ρίχνουν διάφορα αντικείμενα στο νερό, επωφελούμενοι της απουσίας ελέγχου από το Λιμεναρχείο.

Ο υπολιμενάρχης κ. Μανώλης Δενδάκης κάνει λόγο για φύλαξη της περιοχής επί 24ωρου βάσεως και υποστηρίζει πως το πρόβλημα δημιουργείται επειδή οι καταστηματάρχες δεν μαζεύουν τα τραπεζοκαθίσματα το βράδυ, όπως υποχρεούνται να κάνουν. «Το λιμεναρχείο είναι δίπλα και το Ενετικό Λιμάνι φυλάσσεται επί 24ωρου βάσεως. Το πρόβλημα είναι ότι παραμένουν έξω τα τραπεζοκαθίσματα. Αυτό απαγορεύεται. Αν περάσει κάποιος μεθυσμένος και ρίξει κάποιο μέσα δεν φταίει το λιμεναρχείο. Δεν είναι δουλειά του λιμεναρχείου να καθαρίζει τα λιμάνια. Αυτό είναι δουλειά άλλων». Εν προκειμένω του Λιμενικού Ταμείου, το οποίο πάντως τίποτα δεν έχει κάνει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Όλα αυτά συμβαίνουν στο Ρέθυμνο του 2008. Ένα Ρέθυμνο που αντί να βελτιώνεται – τουλάχιστον σε επίπεδο σεβασμού προς την πολιτιστική μας κληρονομιά – βαδίζει προς τα πίσω, ένα Ρέθυμνο που αφήνει τις παρανομίες να συνεχίζονται με τις πέργκολες και τις κάθε λογής παράνομες κατασκευές στα καταστήματα να προσθέτουν άλλη μια νότα ασχήμιας στο ενετικό λιμάνι, ένα Ρέθυμνο που διεκδικεί τον ποιοτικό τουρισμό την ίδια ώρα που δεν προστατεύει το προϊόν που προβάλλει…

της XAPA BHΛAPA

Advertisements

0 Responses to “Στη μοίρα του και στη φθορά του χρόνου αφήνεται το ενετικό λιμάνι του Ρεθύμνου”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Ταυτότητα

Το blog της πόλης του Ρεθύμνου... το "Ρέθεμνος"

Επισκεψεις

  • 11.521
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: